Mitä on naurujooga?img_5902.jpg

Naurujoogan on kehittänyt v. 1995 intialainen lääkäri Madan Kataria.
Kirjoittaessaan artikkelia "Nauru, parasta lääketttä" hän tutustui naurusta, sen vaikutuksista ja hyödyistä kirjoitettuihin artikkeleihin. Madan halusi testata naurua käytännössä ja perusti nauruklubin, jossa oli aluksi hänen lisäkseen neljä osallistujaa. Nyt nauru on levinnyt jo 60:een maahan ja nauruklubeja on perustettu yli 6000.

Naurujoogassa yhdistetään tietoisesti aloitettu nauru joogan syvähengitysharjoituksiin. Menetelmä perustuu siihen, ettei elimistömme erota tietoista nauru aidosta. Molemmista saamme samat hyödyt. Oleellista on naurujoogassa on kontakti muihin osallistujiin ja ryhmässä aloitettu nauru muuttuukin  pian aidoksi.

Naurujooga tuo tullessaan paitsi myönteisiä fysiologisia vaikutuksia, myös leikkimielisyyttä ja iloa elämään! Se on kehon ja mielen harjoitus, joka tuo tullessaan myönteisen energialatauksen sekä kehoon, mieleen että tunteisiin.

Naurujoogan myönteisiä vaikutuksia:

  • Nauru on oivallinen stressin poistaja. Nauraminen alentaa stressihormonin eli kortisolin tuotantoa. Vaikutus tulee jo minuuteissa ja kestää jopa päiviä. Nauru palauttaa järjestelmiä, jotka stressi sulkee, esim. ruuansulatus ja immuunipuolustus. Stressi, huoli ja pelko tukahduttavat oppimiskykyä, luovuutta, tuotteliaisuutta, tiimityötä, motivaatiota, kun taas nauru lisää niitä. 
  • Nauraminen vapauttaa endorfiineja, jotka ovat elimistön omia "hyvänolonhormneja". Endorfiinit toimivat kehon luonnollisena kipulääkkeenä sekä luovat positiivisen mielialan, lisäävät optimisti-suutta ja itseluottamusta.
  • Nauraminen tehostaa kehon immuunipuolustusta nostamalla immunoglobuliiniA:n tasoa. Nauru myös hieroo lymfajärjestelmää, joka on imuunipuolustusjärjestelmän keskeinen osa.
  • Nauru on tehokas aerobinen harjoitus sydämelle ja keskivartalon lihaksille. Nauru tehostaa sydämen toimintaa ja laskee verenpainetta. Tohtori W. Frayn mukaan minuutin nauru vastaa teholtaan 10 minuutin hölkkää. Nauru tehostaa myös hengitystä.
  • Nauru aktivoi elimistöä, se on "sisäistä hölkkää", joka hieroo sisäelimiä ja lymfajärjestelmää. Se  kiihdyttää aineenvaihduntaa ja poistaa kuona-aineita sekä lisää ääreisverenkiertoa.
  • Nauru herättää leikkimielisyyden. Tutkimusten mukaan leikkimielinen aikuinen kohentaa sekä sosiaalisia taitojaan että tunneälyään jatkuvasti.
  • Nauru lisää ryhmän yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ryhmässä nauraminen luo positiivista ryhmä-dynamiikkaa, joka saa aikaan myönteisiä ajatuksia ja tunteita.
  • Nauru pidentää ikää tai saa ainakin meidät näyttämään nuoremmilta! Nauramiseen tarvitaan 300 lihasta ja 15 kasvojen lihasta. Nauraminen silottaa uurteita ja ryppyjä ja kiinteyttää kasvoja saaden meidät näyttämään nuoremmilta!